18
Mrz

Zábradlie už dávno nie je len otázkou bezpečnosti

V minulosti bola hlavnou prioritou zábradlia ochrana pred pádom či pridržanie sa. Nikto moc neriešil vzhľad. Dôležitá bola funkčnosť. Často išlo o doma vyrobenú bariéru z dreva a tí, čo vedeli zvárať, ju mali z kovu. Dnes sa doba podstatne zmenila. Zábradlie, či už indoorové alebo outdoorové, je dizajnovým riešením. Ľudia dnes vôbec neriešia bezpečnosť. Je to niečo, čo je samozrejmé. Dôležité je, aby zábradlie ladilo k domu, exteriérové aj k plotu. V článku si priblížime najpoužívanejšie typy zábradlí.

 

 

Drevo

 

Zrejme nebudete prekvapení, že drevo je stále najobľúbenejší materiál na výstavbu zábradlí. Zákazníkom veľmi imponuje spojenie s prírodou. Je to ekologický a obnoviteľný materiál.

 

Je z neho možné vytvoriť ľubovoľné tvary, aké si len poviete. Je možné, že budete mať svetový originál. Ďalšou devízou je trvanlivosť. Drevené okná, zábradlia či ploty môžete vidieť stále vo vynikajúcej kondícii aj po 100 rokoch.

 

 

Nerez

 

Skvelým riešením do interiéru aj exteriéru je nerez. Vyznačuje sa vysokou pevnosťou, trvanlivosťou a leskom. Hodí sa k drevu. Osvieži domáce či firemné priestory. Balkóny, balustrády aj francúzske okná vyniknú a prilákajú každý pohľad.

 

Základom je výber stĺpiku, ktorý býva najčastejšie hranatý a okrúhly. Ako výplň sa používajú pruty (vertikálne aj zvisle), lanká a sklo.

 

Zábradlie kombinácia nerez a dub

 

 

 

Kované

 

Ak máte kovaný plot, určite budete chcieť vyladiť do podobného štýlu aj balkón a interiérové zábradlia. S kovaným zábradlím získate moderný historický dizajn, ktorý je stále viac populárny.

 

Kované zábradlie ponúka možnosť výberu vzoru. Je iba na Vás, či bude jednoduchšie a decentné, alebo si nechate vyrobiť umelecký skvost, ktorý bude ohurovať.

 

 

Kombinované

 

Veľmi často sa používa kombinácia dreva s nerezom. Nie je výnimkou, ak pri nerezovom zábradlí použijete drevené madlo. Rovnako môže byť použité aj na výplň.

 

Pri drevených zábradliach môžu byť použité nerezové prvky.